Scandinavian Coaches – Jonas Svantesson 🎤

🇸🇪

Vem är Jonas Svantesson?
– En 49-årig Pitebo som har sin största passion i livet som yrke, två barn (20 och 17 år) och en fantastisk hustru som delar alla tokiga idéer och flyttar runt Sverige😂

Var och hur gammal var du när ditt volleybollintresse startade?
Jag var runt 15 år, och hade slutat med hockey och fotboll och sökte nått annat att göra. Det satt en lapp på skolan om att det var volleybollträning och vi var några killar i klassen som gick dit, det behövdes 1 träning sen var jag fast

Hur hamnade du i södra Sverige?
Mina föräldrar bodde i Helsingborg och jag skulle utomlands och spela, det blev inte så och då hade jag börjat träna med Örkelljunga och blev kvar i Skåne. Sen träffade jag min fru Helen och då var det kört, hahahaha 😀

Hur var din spelarkarriär?
Den var väldigt rolig, otroligt mycket glädje men självklart många tunga stunder också. Men jag har fått uppleva saker som jag aldrig kommer att glömma, varit på platser som jag aldrig skulle ha besökt och framförallt så har det gett mig många vänner för resten av mitt liv

Med en lång tränarkarriär kommer också många lag som du coachat! Vilka lag har du tränat genom åren?
– Jag har tränat Örkelljunga herrar i två omgångar 10 år tillsammans, Tierp herrar i 3 säsonger och nu gör jag min fjärde säsong som tränare för Örebros damer. Förutom klubblag så har jag också varit delaktig i både herr och damlandslaget sedan 2014

Du har tränat flera typer av lag genom åren, men vad är roligast att träna? Damlag, herrlag eller ett landslag?
– Att träna lag där spelarna visar stor passion till volleyboll och är villiga att prioritera volleyboll först i livet för att se hur långt man kan nå, det är roligast. Om det är dam, herr eller landslag spelar ingen roll

Du tränar idag Örebros damer i Elitserien. Vad tycker du om dagens Elitserie?
Det känns som att vi skulle kunna höja nivån på allt vi gör, men var börjar man? Det ser nästan likadant ut i alla klubbar, där få personer gör mycket och då når man kanske bara till en viss nivå. Orken och tiden finns inte att driva saker framåt utan det mesta arbetet går åt att lösa saker för stunden och bara se till att säsongen och klubben håller sig flytande.

Tittar man på de svenska spelarna i serien så rent generellt så är vi för dåliga tekniskt och fysiskt, vems ansvar är det? Spelarnas eget ansvar, tränarna eller klubbarna? Självklart är det en kombination av dessa tre, men vi måste skapa förutsättningar för både spelare, tränare att utvecklas och höja nivån

Vad tycker du vi behöver utveckla i produkten Elitserien för att bli attraktivare?
Nå ut, se till att vi syns, i dagens media brus så är det tufft att synas. En trött affisch i hallen kommer inte att skapa attraktivitet, men det är lätt att hamna där för det är ett oerhört stort jobb att synas och det tar lång tid att få någon form av payback

En uttjatad fråga, men definitivt aktuell igen! Hur många lag tycker du vi ska ha i Elitserien?
Som det är idag är vi för många, men jag tror att det viktigaste jobbet i framtiden måste vara att skapa ett attraktivt alternativ till de lagen som inte ska spela elitserien. Som det ser ut idag så förstår jag att alla lagen som spelar i elitserien försöker hålla sig kvar med näbbar och klor, för alternativet att gå ned en serie är inte tillräckligt bra. Mitt svar på frågan är 6-8 lag

Som coach, vad är viktigt för dig att implementera i dina lag år efter år?
Hårt jobb, vänskap, lojalitet, samarbete och passion det är fem byggstenar jag försöker bygga alla lag med

Vad är din coachningsfilosofi?
– Jag ska vara där för mina spelare, mina spelare är inte där för mig

Har du haft någon/några förebilder som ledare, coacher genom din karriär?
Absolut, när jag spelade så hade jag många fantastiska ledare med väldigt olika karaktärer. Gunnar Nordlander när jag var ung som med sin passion gjorde att jag förälskade mig i denna idrott. Sen kan jag nämna många tränare som jag har sett upptill, Anders Kristiansson, Ismo Peltoarvo, Bengt Olsson, Tina Celinder Nygren. Man ska inte vara rädd för att ha förebilder eller tycka att någon gör något bra, livet går ut på att utvecklas hela tiden så det gäller att vara beredd på vart lärdom kan komma från och lära sig från alla

Är du en offensiv eller defensiv tränare, i ditt spelsystem?
Offensiv, där vi jobbar väldigt hårt på det defensiva spelet för att komma till offensiva avslut

Om du ser på dig själv som tränare, vad tror du att dina största styrkor är?
Hårt jobb och passion, sen är jag fruktansvärt envis jag ger ALDRIG upp vare sig det är en match eller att lära ett lag eller en spelare något. Sen börjar väl rutinen och åldern bli en erfarenhet och styrka, men alla styrkor kan vara dina svagheter också, det gäller att inte bara utvärdera dina spelare och ditt lags prestationer utan även din egen insats

Om du måste nämna en spelare, vilken är den bästa du någonsin tränat som huvudtränare?
Hahaha, det är ingen rolig fråga att behöva svara på, men jag tror att två säkra val utan att alltför många av mina gamla spelare blir arga är nog Shun Imamura från Japan och Isabella Haak, två stycken med en exceptionell talang och respekt till den idrotten de utövar

Vilken spelare är den som har jobbat hårdast i hallen?
Men inte en till sån fråga, hahaha….. 
Jag har tränat och tränar många spelare som jobbar väldigt hårt på varje träning så jag undan ber mig att behöva svara på det


För yngre tränare som är tidigt i karriären, vilka råd skulle du ge dem?
Titta, fråga, prova och kom ihåg att det handlar inte om dig det handlar om dina spelare

Vad tycker du är Svensk Volleybolls största styrkor just nu?
Att vi har ett damlandslag och ett beachpar i Åman/Hellvig som hävdar sig internationellt, detta måste vi ta tillvara på för att kunna bredda vår sport och nå ut i Sverige

Vad är planerna för sommaren 2022?
Jag ska vara assisterande tränare i damlandslaget och sen ska jag vara tränare på BIP läger såklart!!!

Vi tackar Jonas för samtalet och önskar honom och Örebro lycka till i årets slutspel!

https://www.facebook.com/orebrovbs
http://www.orebrovolley.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: