Dags att slĂ€ppa studsen bakom oss

Under mÄnga Är, kanske för mÄnga Är, har vi anvÀnt studsen i svensk ungdomsvolleyboll. Det Àr dags att utvÀrdera dessa Är och titta pÄ hur vi kan fortsÀtta utveckla en del av svensk volleyboll som Àr pÄ stark frammarsch!

Rotationsvolleybollen, som blev Kidsvolley i Danmark, startade för mÄnga Är sedan i NederlÀnderna och har sedan spritt sig bÄde i Europa men Àven utanför. VÄr BIP Instruktör Tony har gjort mÄnga trÀnarkurser för FIVB dÀr han propagerat och utbildat för denna ungdomsvariant. Till Sverige kom den via Peter Morell i Danmark, men hÀr gjordes stora förÀndringar i förhÄllande till originalet eller den danska varianten

Level 4 med Halmstad VS

Det som Àr bra med originalet och Kidsvolley Àr att det finns en bra progression frÄn de yngsta dÀr de lÀr sig att kasta och fÄnga bollar, att lÀsa bollbanan och röra sig till bollen. Sedan successivt öka svÄrighetsgraden med att alltid komma till anfall i Level 4 vilket Àr en av de roligare skillsen för spelarna, och sedan gÄ över till Mini Volleyboll, som vi kallar Level 5 och 6

I internationella Volleyboll Förbundet (FIVB) Ă€r det 221 medlemslĂ€nder och det Ă€r BARA Sverige som anvĂ€nder STUDS och 9×9 meter inom Fyrmanna. Bara Sverige! Alla andra lĂ€nderna som anvĂ€nder Fyrmanna (eller Kidsvolley, Mini Volleyboll, Teenvolley etc.) har olika varianter och regler, men ingen av varianterna har studs eller 9×9 meter!

ALLA lĂ€nder har mindre planer för ungdomarna upp till ca 13 Ă„r, nĂ€r det tar steget upp till 6-manna. De flesta planer Ă€r ca 4,5–6 meter x 6 meter per planhalva

Den progression som vi har idag i Sverige med Kidsvolley och Fyrmanna Level 1–7 Ă€r inte helt rak, utan det Ă€r olika typer av spel och regler som inte gynnar utvecklingen för ungdomarna. Det viktiga i en progression, Ă€r ju att den ska komma nĂ€rmare och nĂ€rmare slutmĂ„let, och det gör inte dagens system. Vi trĂ€nar spelarna att anvĂ€nda en studs, som vi aldrig ska anvĂ€nda, vi trĂ€nar spelarna att spela pĂ„ en gigantisk plan i förhĂ„llande till antalet spelare och storleken pĂ„ vĂ„ra ungdomar, som vi aldrig har i 6-manna

Tittar vi tekniskt pÄ hur spelarna utbildas och trÀnas, sÄ har vi mÄnga delar dÀr vi trÀnar och utför pÄ ett sÀtt under ungdomsÄren, men som vi helt fÄr lÀra om nÀr vi ska ta steget upp till 6-manna

Idag lÀr sig mÄnga spelare att spela servemottagningen uppÄt mitt i banan, för att den ska studsa, eller att bara blir trÀffad för att lÄta bollen studsa till passaren. Passarna vÀntar pÄ bollen, och tar den efter studs, det vill sÀga att mÄnga gÄnger passar de pÄ en boll som Àr pÄ vÀg uppÄt i stÀllet för ner. SÄ vÄra passare lÀr sig inte att springa till bollen för att leverera bra pass till sina anfallare. Med dagens system lÀr sig spelarna inte heller att spela försvar pÄ bollen i luften, utan tar den efter studs och fÄr mycket mer tid. DÄ fÄr vi inte heller spelarna att lÀra sig golvkontakt i försvaret, som mycket av volleybollförsvaret bestÄr av! Detta mÄste de lÀra sig tidigt!

Allt detta pÄ en yta som Àr för stor för att spelarna ska kunna utföra rÀtt förflyttningar. Vi trÀnar inte pÄ att bli bÀttre pÄ rÀtt saker!

Det som behöver ske Àr:

  • Ta bort studsen och lita pĂ„ att vi kan lĂ€ra spelarna rĂ€tt tekniker i stĂ€llet, kanske till och med lĂ„ta spelarna vara kvar lĂ€ngre i en Level, innan man flyttar upp dem till nĂ€sta
  • Spela pĂ„ en banan som Ă€r mindre och som Ă€r anpassad efter storleken pĂ„ ungdomarna, sĂ„ vi kan trĂ€na rĂ€tt typ av förflyttningar pĂ„ banan
  • Ta bort Level 7 och starta 6-manna tidigare (detta Ă€r nĂ„got vi kan se pĂ„ ungdomslandslagen, att vi Ă€r efter redan frĂ„n början i förhĂ„llande till andra lĂ€nder). Spela gĂ€rna 4–2 i starten, sedan vidare till 6–2 sĂ„ vi fĂ„r mĂ„nga som fĂ„r göra olika saker.
    Ingen libero i denna Ă„lder!

BIP Instruktörer Ismo Peltoarvo och Tony Westman


Lite annan kuriosa:
Football England gjorde för nÄgra Är sedan ett test dÀr vuxna fick spela pÄ en plan som var större Àn en normal plan. Det var innan de Àndrade reglerna, dÄ spelade ungdomarna pÄ en fullstor plan. Idag spelar de pÄ en mindre plan.
I Sverige och i Svensk volleyboll spelar fortfarande vÄra ungdomar pÄ en fullstor plan med endast 4 spelare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: