Låg axel till hög axel!

På våra BIP-utbildningar och BIP Camps jobbar vi med få nycklar i varje skills eller teknikdel.
När det gäller anfallet är en viktig nyckel att ”bryta tidigt i armsvingen”, att inte få upp armbågen över axeln, utan när man hoppar komma så tidigt som möjligt i T-positionen! Sedan gå från ”låg axel till hög axel” vid bollträff.
Som ni ser bilden till höger på Wilfredo Leon 🇵🇱

Vill du slå hårdare?
Fördelen med att bryta tidigt i svingen och komma i T-position är att anfallaren hamnar i sitt ”spike-läge” tidigare dvs. klar att slå på bollen tidigare och direkt anfallaren hoppar, och har också större möjligheter att justera i anfallet.
En annan fördel med att komma tidigt i T-position, är att spelaren kan få en högre hastighet på armen och därmed slå hårdare! 75% av kraften och farten i anfallet kommer från just förflyttningen av armbågen och axeln

Undvika axelskador!
En annan viktig aspekt i tekniken är att det ska undvika skador. Om spelaren bryter tidigt i svingen, och inte får upp armbågen för högt tidigt, får spelaren också mindre tryck på axelleden vilket genererar mindre axelskador. Många volleybollspelare genom åren har haft problem med inflammerade axlar. En sak som spelaren kan göra för att undvika detta, är att bryta tidigare och hitta T-position när de lyfter från golvet, då blir det mindre tryck på rotator cuffen i axeln och därmed mindre risker för skador

Till höger kan vi se vår superstjärna Isabelle Haak 🇸🇪 när hon anfaller. Här kan man se hur tidigt Isabelle bryter med sin slagarm och kommer i T-position, och därmed tidigt till ett läge där hon kan slå bollen. Isabelle jobbade fram denna teknik efter hennes axelskada hon hade 2019

Om ni är intresserade av tränarutbildningar, hör av er till oss på Bring It Promotions!
Vi kan planera och genomföra bl.a. Temakurser på kvällarna eller en heldag med alla klubbens tränare. Titta här

📧 info@bipsweden.se

‼️ Missa inte vår nya satsning med BIP Tours eller våra BIP Camps

%d bloggare gillar detta: